Punakha


Punakha Dzongkhag

Punakhadalen.

Punakha Dzongkhag ligger øst for Thimphu i højder mellem 1.100 og 2.500 meter over havet, hvilket skabet et klima som er velegnet til dyrkning af talrige afgrøder. Der vigtigste kommercielle afgrøder er ris, hvede, majs og sennep, men der dyrkes også citrusfrugter og andre frugter som blommer, pære, guava, avocado og abrikos. Derudover findes en stor variation af grøntsager som chili, kål, radiser, tomater mm.

I Punakha forenes floderne Mo chhu (Moderfloden) og Pho Chhu (Faderfloden), som løber samlet videre sydpå under navnet Puna Tshang Chhu. På denne flod er der strækninger hvor det er muligt at lave river rafting og kajaksejlads, men den hører til den mere udfordrende floder.

Begge floderne har deres udspring i Himalayabjergene ved den nordlige grænse til Tibet. Mo Chhu udspringer i bjergene nord for Laya, mens Pho Chhu River fødes af gletsjere i Lunana-dalen.


Punakha by

Indtil 1955 tjente Punakha som vinterhovedstad, og i dag er Punakha Dzong stadig vinterresidens for Dratshang, det ledende munkekorps, som forår og efterår rejser mellem Tashichho Dzong i Thimphu og Punakha Dzong. I tidligere tider blev denne rejse gennemført til fods, og det tog flere dage.

Bhutans første konge blev kronet i Punakha Dzong i 1907, og Punakha tjente som Bhutans vinterhovedstad indtil 1955.

Byen Punakha er centreret omkring to parallelle gader som løber langs Mo Chhu’s vestlige bred, og besøget her er hurtigt overstået, men der er gode muligheder for vandreture i bjergene omkring byen.

Punakha Dzong.

Punakhas berømte dzong er et majestætisk bygningsværk der ligger strategisk placeret lidt syd for byen hvor floderne Mo chhu og Pho Chhu forenes. Man får adgang til den ved at krydse en traditionel overdækket træbro, og bestige en høj trappe, som fører op til indgangspartiet der er udstyret med to store bedemøller og farvestrålende buddhistiske malerier. Jacarandatræerne omkring dzongen sætter mauve blomster I foråret.

Dzongen blev bygget i 16-hundredetallet på initiativ af Zhabdrung Ngawang Namgyel, og i historiens løb har den flere gange været udsat for brand, jordskælv og andre ødelæggende begivenheder.

En vandretur nordpå fra Punakha Dzong langs Mo Chhu vil på den modsatte side af floden hurtigt bringe Khamsum Yulley Namgyal Chorten ind i synsfeltet. Den guldbelagte chorten er 30 meter høj og er opdelt i tre etager. Fra vejen følges en sti ned til floden og herefter har du en stejl stigning op, så det er bedst at besøge stedet i de kølige formiddagstimer.

Omkring ti km fra Punakha ligger det lille tempel Chimi Lhakhang ved landsbyen Sopsokha. Templet blev bygget i 1499 til ære for den indiske yoga og mester Lam Drukpa Kunley, som i dag især er kendt for sit ukonventionelle syn på sex. Blandt sine tilbedere er han kendt som den Guddommelige Galning på grund af hans ukonventionelle lære og tænkning.

Drukpa Kunley vandrede rundt i landsbyerne og hengav sig til sang, dans, alkohol og kvinder, og han brugte sin fallos som det våben han kaldte visdommens flammende tordenkile, til at tæmme et antal dæmoner som plagede det bhutanesiske folk. I dag valfarter barnløse kvinder til templet for at blive velsignet og komme ud af barnløsheden.