Paro


Paro Dzongkhag

Paro Dzongkhag (provins) ligger i det vestlige Bhutan sydvest for Thimphu. Distriktet dækker et areal på omkring 1.293 km2, og ud over distriktshovedstaden Paro består det af ti gewog (kommuner). Der et bjergrigt område som strækker sig fra Chuzom hvor Paro Chhu og Wang Chhu løber sammen halvvejs mod Thimphu, til Bhutans næsthøjeste bjerg Mt. Jomolhari (5.300 meter) ved grænsen til Tibet. Der bor omkring 47.000 indbyggere i Paro Dzongkhag.

Parodalen er dækket af rismarker udsmykket med de mest maleriske traditionelle huse. Der er mere end 150 templer og klostre i området, hvoraf nogle af dem er blandt de ældste i Kongeriget.

For mange turister og andre tilrejsende er Paro indgangen til Bhutan, fordi landets eneste internationale lufthavn, som blev indviet i 1983, ligger i den brede dal lige syd for byen. Derfor ligger der også mange hoteller og spisesteder spredt ud over dalen.


Paro by (Tshongdue)

Paro (højde 2.300 m., 11.500 indb.) er en hyggelig lille by som man kan besøge til fods, men de fleste seværdigheder ligger uden for byen. Den centrale del af Paro afgrænses af to parallelle gader på nogle få hundrede meter som løber langs med floden Paro Chhu. I den sydøstlige enden findes bueskydebanen og det lille tempel Druk Choeding, som stammer fra 1525.

Midt på byens plads (Town Square) står en stor bedemølle, som de troende drejer med uret når de går rundt om det, og et lille amfiteater, hvor der afholdes forskellige begivenheder året rundt. I den sydøstlige ende af pladsen ligger Chhoeten Lhakhang, et tempel med form som et tårn.

Første dag i Paro vil typisk også være den første dag i Bhutan, så et godt sted at begynde er på Paros marked (gerne tidligt på dagen), hvor man kan se de mange lokale produkter som f.eks. tørret yak-ost, et stort udvalg af chili og andre grønsager m.m. I byens centrum findes også et udvalg af butikker med kunsthåndværk rettet mod turister, men der er også mange mere lokale forretninger. Hvis du er interesseret i at købe bedeflag, skal du spørge i de butikker der sælger stof.


Øst for Paro Chhu

Øst for floden findes to af Paros vigtigste seværdigheder. I den sydlige udkant af byen kan man krydse Paro Chuu via den traditionelle overdækkede træbro, Nyamai Zam, som leder op til Rinpung Dzong, eller Paro Dzong, som den er mere kendt som. Broen er en rekonstruktion af den oprindelige bro, som blev skyllet væk af en flodbølge i 1969. Tidligere kunne broen fjernes i krigsperioder, så dzongen på den måde var bedre beskyttet.

På en lille bjergtop lidt over Paro Dzong ligger Ta Dzong, Paros karakteristiske runde Nationalmuseum, som er et gammelt vagttårn. Museet udstiller bl.a. en stor samling af thangkas, festivalmasker og tidlige sten- og metalarbejder.

En bilbro krydser floden i Paros nordlige udkant, og herfra går en noget længere rute op til dzong og nationalmuseum. Kort efter broen passeres de to små templer Dumtse Lhakhang og Puna Lhakhang, som skulle stamme fra hhv. det 15. og det 7. århundrede. Man kan evt. gå op til nationalmuseet, og få chaufføren til at afhente én på vej tilbage, eller omvendt.


Nordvest langs Paro Chhu

Et par km nordvest for byen ligger det lille private Druk Home Museum, som udstiller regionale dragter, festivalmasker og andre traditionelle genstande.

Fem km fra Paro ser vi ude i rismarkerne Kyichu Lhakhang, et af Bhutans ældste og smukkeste templer. Det siges at Kyichu Lhakhang og Jampey Lhakhang i Bumthang begge skulle være blevet opført af Kong Songtsen Gampo fra Tibet på samme nat i år 659 for at undertvinge dæmoner som modsatte sig buddhismen. Kong Songtsen Gampo indførte buddhismen i Bhutan.

Bhutans mest ikoniske bygningsværk er uden tvivl klostret Taktshang Goemba (Tigerreden), som ligger på en stejl klippevæg, som hæver sig 900 meter over Parodalen. Når man har vandret ad de stejle stier op til Taktsang, forstår man hvorfor guru Rinpoche i følge legenden fløj derop på ryggen af en huntiger da han skulle undertvinge den lokale dæmon, Yeshe Tshogyel. Omkring halvvejs oppe kan vandreturen afbrydes på en lille café, hvor man kan få noget at spise eller drikke inden man fortsætter turen, hvis ikke man vælger at lade sig nøje med den udsigten fra caféen. til caféen er det muligt at blive transporteret på hesteryg, men derfra kan man kun komme videre på apostlenes heste.

Buddhismen blev udbredt i Bhutan med den indiske mester Guru Rinpoches (Padmasambhava) ankomst til Bumthang i 746. Han ses i Bhutan som den anden Buddha, og der findes mange hellige steder hvor han har efterladt sit aftryk.

Omkring 14 km nordvest for Paro findes drukgyel_dzong, et gammelt forsvarsværk bygget i 1646 til at forsvare landet mod invasioner fra Tibet. Paro Chuu fortsætter op mod de snedækkede bjerge som danner grænsen til Tibet, men vejen når kun Shana, hvor det legendariske snowman trek og andre mindre krævende vandreruter starter.